Invigning av två nya laboratorier, Birgit och Lucia

Den 16 mars 2011 hölls invigning av ”två betydelsefulla damer”, laboratorierna Birgit och Lucia. De representerar två viktiga grenar i Bernadottelaboratoriernas forskningsrepertoar, studier av ögonrörelsesystemet och av synsystemet. Till invigningen kom representanter bl a för S:t Eriks Ögonsjukhus styrelse och kliniker, KTH optikinstitution, Karolinska Institutet, Bernadottes Vänförening.

Genom donationerna från Birgit och Gösta Törnlöf kunde en avancerad utrustning skapas för att studera ögonrörelse vid mångsidig stimulering av den vestibulära apparaten i innerörat. Utrustningen skapades i samarbete med tekniskt och mekanisk expertis och med dataexperter för programmering. Utrustningen, som skämtsamt kallats en ”flygande stol”, är unik i sitt slag och har väckt uppmärksamhet internationellt. Laboratoriet har uppkallats efter donator Birgit Törnlöf som varit hedersledamot i Stiftelsen.

Genom ett anslag i miljonklassen från ett amerikanskt bildskärmsföretag kunde ett ljuslaboratorium byggas, i första hand för testning av skärmteknologi med läsning som utvärderingsmetod, men laboratoriet kan användas för många andra studier av synen. Anslaget hade erhållits i konkurrens med flera Ivy League universitet i USA. Laboratoriet har uppkallats efter synens skyddshelgon Sankta Lucia, som i Sverige också blivit ljusets drottning.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå